Järkeä tekijänoikeuslakiin

Allekirjoita lakialoite

Sähköisesti Paperiversiona

Lisätietoa

Lue lakialoitteen tiivistelmä, yleistietoa kansalaisaloitteesta, tai itse virallinen lakialoite.

Jaa tietoa

Edistä tiedonkulkua keskustelemalla lakialoitteesta, esimerkiksi sosiaalisessa mediassa.

Osallistu

Jos olet jo allekirjoittanut, ja haluat auttaa kampanjan eteenpäin viemisessä, lähde mukaan allekirjoitusten kerääjäksi tai muuhun toimintaan. Kutsu kaverisi mukaan!

Lue lisää

Allekirjoituksia tarvitaan! Tilaa nippu lomakkeita ja ilmainen palautuskuori.

Lakialoite lyhyesti

"Järkeä tekijänoikeuslakiin" on kansalaisaloite, jolla on tarkoitus järkeistää Suomen tekijänoikeuslakia. Kansalaisaloitelain mukaan lakialoite päätyy suoraan eduskunnan käsiteltäväksi, mikäli 50 000 äänioikeutettua Suomen kansalaista allekirjoittaa sen.


Tiivistelmä

Lakialoitteen tiivistelmä heille, jotka eivät jaksa sitä kokonaan lukea:

Lakialoitteen pääasiallinen tavoite on korjata voimassa olevan lainsäädännön ylilyönnit verkkovalvonnan ja vahingonkorvausten osalta.

Lakialoite ei muuta tekijänoikeuksien alaisen sisällön luvatonta lataamista lailliseksi. Kuitenkin yksittäisten ihmisten kohdalla tekijänoikeusrikoksen sijasta luvattomasta lataamisesta tehtäisiin rangaistavaa tekijänoikeusrikkomuksena. Lakialoite myös rajaa nykyistä enemmän yksityistä verkkovalvontaa.

Vakavampi tekomuoto, tekijänoikeusrikos, mahdollistaa kotietsinnät, takavarikot ja suuret vahingonkorvaukset — voimassa olevan lainsäädännön mukaan myös vähäisissä rikkeissä. Tekijän­oikeus­rikoksista tuomittaisiin edelleen kaupalliseen tai laajamittaiseen tekijänoikeuksin suojatun sisällön jakamiseen syyllistyneet.

Toissijaisesti lakialoite pyrkii parantamaan kuluttajan, artistien ja muiden sisällöntuottajien asemaa sekä uusien verkkoteknologiaan perustuvien palveluiden kehittämistä. Artisteille annetaan rinnakkais­lisensointi- ja kieltooikeus, jolla artistit mm. saavat, niin halutessaan, käyttää avointa lisenssiä. Lisäksi annetaan parodia- ja satiirioikeus.

Yksityisiä kopioita saa tehdä omaan käyttöönsä ja antaa sen ulkopuolisen tehtäväksi. Tämä mahdollistaa verkkotallennuspalveluiden kehittämisen, kuten mm. TV-kaista. Opetus- ja tutkimuskäyttöön tehdyt teokset sallitaan myös "virtuaalisissa luokkahuoneissa".

Aloitteen tärkein vaikutus on kansalaisten ja artistien välisen vastakkainasettelun purkaminen ja rakentavan keskustelun herättäminen tekijänoikeuslainsäädännön jatkokehittämisestä.

Vaikka aloite on pitkä, se on yllättävän helppolukuinen (näinkin monimutkaisesta lakikokonaisuudesta). Lakialoitteesta on myös olemassa näppärä diff-näkymä, jossa aloitteen tuomat muutokset näkyvät rinta rinnan nykyisen lainsäädännön pykälien kanssa.


Kuinka kannatan aloitetta?

Kansalaisaloitteen voi allekirjoittaa sähköisesti tai paperiversiona. Sähköinen allekirjoitus tapahtuu Oikeusministeriön palvelussa, ja se vaatii vahvan tunnistautumisen. Vahvan tunnistautumisen voi suorittaa esimerkiksi verkkopankkitunnuksin.

Jos et halua tai voi tunnistautua sähköisesti, aloitteen voi myös allekirjoittaa tapahtumissamme tai postitse paperisella kannatusilmoituksella.


Lue lisää aloitteesta lehdistötiedotteestamme 23.1.2013.

Tapahtumat

Pvm Paikka Tapahtuma
20.4. Panimoravintola Koulu, Turku TPB — Taistelu vapaasta Internetistä
21.4. Helsingfors arbis, Helsinki Kansalaisaloitteet - todellista kansanvaltaa vai näennäisvaikuttamista
23.4. Internet Internetin musta päivä
1.5. Ullalinnanmäki, Helsinki Vappu
25.–26.5. Helsinki Maailma kylässä